Nieuws

Komende activiteiten

25 September 2018: Kroegcollege met leonie cornips en lars ickenroth bij cafe pelt in heerlen

____________________________________________________________________________________________

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van zorgcentrum Lenculenhof van Envida in Maastricht. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Stichting Laudio heeft een speciale kamer voor jou ingericht om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

_____________________________________________________________________________________________

De 2e Dr. Lou Spronck-lezing vindt plaats op 13 september in Maastricht. Sprekers is Martin Paul, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht. Iedereen is welkom (na inschrijving)

_____________________________________________________________________________________________

Samen met Fontys Sittard (Anja van Schijndel) organiseer ik een workshop in Sittard met als thema Meertalig Leesvaardig voor belangstellenden op 13 november. Iedereen is welkom (na inschrijving)


Het boek The Sociolinguistics of Place and Belonging. Perspectives from the Margins is verschenen. Geredigeerd door Leonie Cornips en Vincent de Rooij.